Livrare gratuită la comenzi peste 500 lei.

Taxa verde

Ultima actualizare: 01.08.2024

Informatii companie:

ce este „Taxa verde“

Conform OUG 5/2015 din 2 aprilie 2015, „taxa verde“, „timbrul verde“ sau „taxa vizibilă“ reprezintă costul ce acoperă procesul de colectare, gestionare şi reciclare a DEEE, acesta fiind evidenţiat separat pe documentele de achiziţie ale produselor.

Taxa verde este colectată de către comerciant şi se transferă periodic către organizaţia colectivă non-profit responsabilă de procesul colectării şi reciclării.

Taxa verde se aplică echipamentelor electrocasnice, electronicelor de consum şi IT&C, valoarea acesteia fiind stabilită diferenţiat, pe categorii de produse şi inclusă în preţul de vânzare al produselor.

OUG5/2015:
  1. Art. 11. – (1) La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligaţi să preia DEEE în sistem „unul la unul”, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat şi să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziţionarea produsului.

    (2) Distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 m2 au obligaţia să asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatorii finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent.

  2. Anexa 5 -Definitii : t) sistemul unul la unul – sistem prin care, la achiziţionarea unui EEE, se preia un DEEE de tip echivalent, îndeplinind aceleaşi funcţii ca echipamentul furnizat;

  3. art 34: (1) Producătorii şi distribuitorii sunt obligaţi să informeze cumpărătorii/posibilii cumpărători, în momentul punerii în vânzare a EEE, cu privire la costurile colectării, tratării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului, prin evidenţierea separată a acestor costuri.

    1. (3) Producătorii trebuie să furnizeze utilizatorilor de EEE din gospodăriile particulare informaţiile necesare în legătură cu:

    a) obligaţia de a colecta separat DEEE şi de a nu elimina DEEE împreună cu deşeurile municipale nesortate;

    b) sistemele de predare şi colectare puse la dispoziţia lor, încurajând coordonarea informaţiilor despre centrele de colectare existente, indiferent de producătorii sau alţi operatori care le-au înfiinţat;

    c) rolul utilizatorilor de EEE din gospodăriile particulare în reutilizarea, reciclarea şi alte forme de valorificare a DEEE;

    d) potenţialele efecte nocive asupra mediului şi sănătăţii umane ca urmare a prezenţei substanţelor periculoase în EEE;

    e) semnificaţia simbolului din anexa nr. 10.

     

    (4) Informaţiile prevăzute la alin. (3) şi (5) se furnizează în instrucţiunile de utilizare, la punctul de vânzare şi/sau prin intermediul campaniilor de conştientizare.

  4. art 38: (7) Operatorii economici care comercializează sau distribuie cu titlu gratuit EEE sunt obligaţi să solicite producătorilor şi să comunice beneficiarilor, la cerere, numărul de înregistrare din registrul producătorilor de EEE, constituit potrivit prevederilor alin. (1).
  5. art 38 (8) Operatorii economici care comercializează EEE sunt obligaţi să verifice dacă producătorii de la care achiziţionează EEE sunt înregistraţi în registrul naţional prevăzut la alin. (1).

Art

Categorie

Valoare taxa

1

Lămpi

0.7 lei/buc

2

Echipamente IT&C de mari dimensiuni

0.8 lei/kg

3

Echipamente de mari dimensiuni ≤5kg

3 lei/buc

4

Echipamente de mici dimensiuni ≤0.2kg

0.12lei/buc

5

Echipamente de mici dimensiuni >0.2kg ≤ 1kg

0.7 lei/buc

6

Echipamente de mici dimensiuni >1kg ≤ 2kg

1.25 lei/buc

7

Echipamente de mici dimensiuni >2kg ≤ 3kg

2.5 lei/buc

8

Echipamente de mici dimensiuni >3kg ≤ 5kg

3.5 lei/buc

9

Echipamente de mici dimensiuni >5kg

1.2 lei/kg

10

Telefoane mobile, gps

0.35 lei/buc

Ce înseamnă DEEE?

Deşeurile de echipamente electrocasnice şi electronice (DEEE) reprezintă orice echipament electrocasnic, electronic sau IT&C care şi-a depăşit durata de viaţă, este defect sau nedorit şi trebuie colectat.

Acestea pot conţine substanţe periculoase care pot avea un impact negativ asupra mediului şi sănătăţii umane în cazul în care DEEE nu sunt colectate selectiv şi gestionate conform prevederilor legale.

Conform legii, utilizatorii au obligaţia de a colecta separat DEEE şi de a nu le arunca la comun odată cu restul deşeurilor.

Autorităţile locale trebuie să asigure spaţiile necesare pentru colectarea selectivă a deşeurilor precum şi funcţionalitatea acestora.

Predarea, de către utilizator, a deşeurilor de echipamente electrocasnice şi electronice la punctele de colectare municipale, societăţile autorizate de colectare/reciclare sau distribuitori facilitează refolosirea, reciclarea sau alte forme de valorificare a acestora.simbol materiale reciclabile

Echipamentele care fac obiectul acestor reglementări sunt marcate cu simbolul: 

Colectare selectivă la PRODRIVERS

Momentan, echipamentele DEEE pe care orice utilizator le poate aduce la ProDrivers în vederea colectării, sunt:

SC NAVI MEDIASTART SRL este înregistrată în Registrul de punere pe piaţă a echipamentelor electrice şi electronice cu numărul: RO-EEE-5355-2024-03-26.